Is verklikker van de Tilburgse hennepscène een fantast of een betrouwbare insider?

TILBURG – Advocaten van opgepakte verdachten staan te dringen om de getuigenis van de Tilburgse crimineel onderuit te halen. ‘Een fantast’, ‘hij verzint alles wat los en vast zit’ en ‘weet nergens van’. Toch zijn op basis van de verklaringen van deze getuige in een jaar tijd al zeker 30 verdachten in de Tilburgse drugswereld opgepakt.

Wie is deze 44-jarige? Het Brabants Dagblad had deze week inzage in het strafdossier en daarmee ook in de verklaringen van de getuige.

Uit de verslagen van verhoren – die samen 120 uur besloegen – komt het beeld naar voren van een wat egocentrische man die er steeds gewag van maakt dat hij veelvuldig onder druk werd gezet. Hij vertelde de politie dat hij al negen jaar de bedrijfsleider was in een fikse hennepkring rondom een Tilburgse familie. Hij stapte naar justitie nadat hij vorig jaar zou zijn bedreigd door het 50-jarige hoofd van de familie die de organisatie samen met zijn zoon zou leiden.

De bedreiging begon nadat vorig jaar april een hennepkwekerij in Etten-Leur werd overvallen. De pater familias liet tijdens een ommetje met zijn bedrijfsleider een wapen zien en stelde hem verantwoordelijk. ,,Ik denk dat hij zijn eigen hok heeft laten leeghalen om iets in handen te hebben om mij te kunnen beschuldigen”, verklaart de getuige. ,,Dan kan hij namelijk de wiet verkopen en dan ook nog eens van mij geld vragen. Dat gebeurt zeer regelmatig in de hennepwereld. Ik vrees voor mijn leven.’’

Waarom hij er juist nu voor koos bij de politie aangifte te doen van die bedreiging en daarmee uit het wereldje te stappen, wordt uit het strafdossier niet duidelijk. Hij was immers al vaker beschuldigd.

Via de politie kwam hij bij de criminele inlichtingen eenheid, die hem en zijn gezin naar zijn zeggen een nieuw leven in het vooruitzicht stelde als hij volop belastende verklaringen zou tekenen. Tegelijkertijd stapte de politie naar het hoofd van de familie om te vertellen dat die zijn bedreiging moest staken. De man zat daardoor voor zijn gevoel in de val en kon niets anders doen dan de recherche het volledige verhaal vertellen.

Vervolgens stelde het openbaar ministerie – volgens advocaat Marielle van Essen later – dat de deal van de baan was, omdat hij te weinig zou hebben verklaard. Dat alles nam niet weg dat vader en zoon met nog twee familieleden en negen anderen werden opgepakt tijdens een mega-actie van de politie in augustus vorig jaar.

Uit het strafdossier blijkt dat de politie daarbij waarschijnlijk veel geld nooit heeft getraceerd. Bij de actie in augustus werd een kleine 1,5 miljoen euro gevonden, onder meer begraven in de tuin. De getuige berekende echter dat de kring rond de familie 35 miljoen moet hebben verdiend. In door de man gemaakte schema’s staat van 20.399.500 euro precies wie welk deel kreeg.

De Tilburger sprak ook over makelaars die panden verstrekten. Sommigen boden gewoon huizen aan, anderen wisten van de kweek en hielpen passief. ,,Als je een jaar huur vooruit betaalt, vragen ze nergens naar. Dat was algemeen bekend in de hennepwereld in Tilburg.’’ Makelaars uit Moergestel en Purmerland komen op 26 augustus voor het eerst voor het hekje in de rechtbank van Breda.

De Tilburger noemde volgens het dossier ook een informant die bij de politie in Waalwijk moet hebben gewerkt en accurate informatie gaf over ruimingen. Bovendien belast hij tientallen Tilburgse drugscriminelen, een bankdirecteur, enkele advocaten, kampers en motorclub Satudarah.

De getuige kwam – zoals zovelen voor en na hem – ‘toevallig’ in het wereldje terecht. Hij had aan het begin van de eeuw een schildersbedrijf en deed ook wel eens iets voor de hennepfamilie. Hij schilderde bijvoorbeeld panden waarin een wiethok had gestaan om zo de illegale activiteiten te verbloemen.

Toen zijn hoofdopdrachtgever voor zijn normale schilderklussen failliet ging, raakte hij in de problemen. Zijn latere baas bij de hennepbende schoot te hulp. Hij leende de schilder 40.000 euro en dat kon hij sneller terugverdienen als hij voor hem zou gaan werken.

De schilder ging panden zoeken die voor wietteelt geschikt waren. ,,Dat gaat gewoon via Funda.’’ Hij praatte met makelaars om te zien in hoeverre zijzelf of de eigenaars van de panden ‘creatief’ waren. Daarmee werd bedoeld dat ze akkoord zouden gaan met incourante manieren van betaling en het plaatsen van wietkwekerijen. Hij ging wiethokken bouwen in die panden en kreeg de verantwoordelijkheid over talloze wietkwekerijen. ,,We hadden in die tijd van 2003 tot 2006 altijd twaalf kwekerijen tegelijk, soms tien, soms veertien.’’

Zelf hield hij er nooit veel aan over, zo verklaarde hij. Hij had evenwel ook nooit geldproblemen. Hij moest wel zijn schuld terugbetalen. ,,Die heb ik al tien keer terugbetaald, maar altijd was er wel het excuus van een rip waarvoor ik verantwoordelijk was.’’

De Tilburger hield zich als bedrijfsleider ook bezig met het aantrekken van nieuw personeel. Dat gebeurde op dezelfde manier waarop hij was aangetrokken. Er werden klussers gezocht, stucadoors bijvoorbeeld, electriciëns, stoffeerders. Die kregen eerst kleine klusjes, maar konden steeds meer doen. ,,Als je een pand opknapt, kun je een wiethok bouwen ook. Als je dat doet, kun je wel hennep vervoeren ook.”

De vader van de familie verklaarde bij de politie dat de criminele getuige schulden zou hebben bij ongeveer zestien mensen en dat hij niet geliefd is in het wereldje. De Tilburger zou gokverslaafd zijn, klinkt het. Deze hoofdverdachte verklaart dat hij zelf een jaar of tien geleden al uit de drugswereld is gestapt. ,,Het is nu veel te schimmig, veel te gevaarlijk. Pikken, rippen van elkaar, schieten.’’

Of de bedrijfsleider niet geliefd was in het wereldje is nauwelijks te controleren. Dat hij het in elk geval nu niet meer is, laten advocaten van andere verdachten regelmatig weten. Hij stopte bij de recherche immers niet met het verklaren over alleen zijn eigen organisatie. ,,Van zeven of acht van de zestig henneporganisaties in Tilburg kan ik zo vertellen hoe ze eruitzien”, verklaart hij in het strafdossier.

Wat er in de rechtszaal uiteindelijk van zijn verklaringen overeind blijft, zal blijken tijdens de verdere rechtsgang. De zaak wordt pas op z’n vroegst in de loop van volgend jaar inhoudelijk behandeld. 2015 is waarschijnlijker.

 

Feitenoverzicht

-Op basis van de verklaringen van de getuige zijn in de afgelopen elf maanden zeker 30 verdachten uit de Tilburgse hennepwereld opgepakt. Mogelijk zelfs veel meer. Rechtszaken tegen deze mensen lopen nog.

-In augustus 2012 werd een hele familie opgepakt – die onder meer 1,5 miljoen in de tuin begraven had – en nog een kleine tien verdachten. In november werden drie elektriciëns die hielpen bij de wietkweker, in de boeien geslagen en in mei van dit jaar werden twee makelaars met nog twaalf verdachten opgepakt.

-Daarnaast kon de politie met de getuigenissen andere dossiers plaatsen in de Tilburgse drugswereld. Daaronder een aanhouding in september 2011 van twaalf knippers en de zoon van de bovengenoemde familie, die samen met zijn vader de leiding gaf aan het ‘imperium’.

-Er zijn veel namen en families genoemd van mensen in Tilburg die de politie nauwlettend zal zijn gaan volgen.

-De getuige – tevens verdachte – hoopte door zijn verklaringen te worden opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma. Dat zou niet zijn doorgegaan, omdat hij te weinig verklaarde, aldus zijn advocate.  Hij heeft altijd hoop gehouden dat justitie hem kon helpen.

-Na augustus 2012 is hij zich, op aanwijzing van zijn advocaat, vaker gaan beroepen op zijn zwijgrecht.

-Op dit moment verblijft de getuige met zijn gezin op een geheime locatie. Mogelijk in Nederland, mogelijk in het nabije buitenland. Hij moet immers voor justitie makkelijk bereikbaar blijven.

-Justitie heeft op 24 april van dit jaar ontkend dat er ooit een deal is geweest en ook aangegeven dat hij niet onder speciale bescherming staat, maar zegt wel: „Hij heeft uitvoerige verklaringen afgelegd. Als dat risico’s oplevert, nemen wij onze verantwoordelijkheid.”

-Op 19 april kwam zijn advocate Marielle van Essen naar buiten met het verhaal over de niet nagekomen deal. Zij wil gaan pleiten dat alle verklaringen van de man door misleiding tot stand zouden zijn gekomen, dat de politie niet op deze manier had mogen werken.

-Als de rechtbank daarin zou meegaan, kunnen de verklaringen als niet rechtsgeldig worden beschouwd. Al het bewijs dat rechtstreeks voortvloeit uit die verklaringen is dan evenmin rechtsgeldig.

-Advocaten denken dat er in dat geval niet genoeg bewijs is om hun cliënten te veroordelen. Het duurt nog zeker een jaar voor de rechtbank überhaupt een besluit neemt over de rechtsgeldigheid van die verklaringen.