BREDA – ,,Het signaal is duidelijk. Niet meer doen’’, legde advocaat Erik Thomas het besluit van de Bredase rechtbank uit. Die besloot woensdag om de 34-jarige vice-president van de Tilburgse afdeling van motorclub Satudarah weer vrij te laten.

De man heeft weer een week vastgezeten, omdat hij in de afgelopen maanden twee keer was betrapt op het bezit van xtc. En dat is verboden, volgens de voorwaarden waarop hij voorlopig is vrijgelaten. Hij is namelijk de hoofdverdachte in een grootschalig onderzoek naar de handel in synthetische drugs en witwassen. Donderdag komt hij weer op vrije voeten.

De vice-president werd in november 2011 opgepakt tijdens een grote inval in Tilburg. Bij die inval werden toen onder meer amfetaminen, vuurwapens, een raketwerper en meer dan 100.000 euro cashgeld in beslag genomen. In deze zaak zijn meer dan vijftien  verdachten. Zij zouden onder meer een tas met 10.000 pillen van Tilburg naar Jakarta hebben gestuurd, die strandde op de afdeling gevonden voorwerpen.

De topman van de Tilburgse chapter is een geboren Dongenaar, maar woont in Breda. Deze keer was hij opgepakt met maar 6 xtc-pilletjes op zak, vertelde Thomas. Hij zou zich van geen kwaad bewust zijn geweest toen hij de coffeeshop uitliep en van de politie zijn zakken moest legen.

De zaak tegen hem en veertien medeverdachten wordt mogelijk eind dit jaar behandeld.