BREDA – Twee makelaars die hun diensten zouden hebben misbruikt ten gunste van de Tilburgse hennepscene komen dinsdag op vrije voeten. Dat besloot de rechtbank in Breda maandag.

Menko D. en Peter P. worden ervan verdacht actief panden te hebben aangeboden aan wietkwekers in onder meer Tilburg, Etten-Leur en Nederweert. Ze werden in mei gepakt op basis van de getuigenissen van de Tilburgse crimineel Alain S. Die lapte zijn maten erbij, maar ook andere topcriminelen, telers, knippers, elektriciens, afpersers en makelaars.

Op basis van die getuigenissen werd in augustus vorig jaar al de Tilburgse ‘hennepfamilie’ K. aangehouden en later een aantal elektriciens.

De makelaars worden geschorst uit hun voorlopige hechtenis omdat de rechtbank hun persoonlijk belang groter vindt dan het maatschappelijk belang. Wel moet P. zich om de twee weken melden bij de politie, omdat hij momenteel geen vaste woon- of verblijfplaats heeft.

De officier van justitie wilde niets zeggen over onderzoeken naar andere makelaars die door de crimineel zijn genoemd. Pieter van Klinken heeft inzage gehad in de getuigenissen van S.

S. zal eind dit jaar of begin 2014 worden gehoord over zijn verklaringen. Waarschijnlijk gebeurt dat tegelijkertijd met het verhoor in het megaproces tegen de groep rondom de familie K. In november wordt de planning van beide zaken gedaan, mogelijk wordt dan ook besloten ze samen te voegen.

De bedoeling is om de zaken in 2014 af te maken.