DEN BOSCH – ,,Hij hoeft nu ook niet meer met ‘sorry’ aan te komen. Daarvoor is het nu veel te laat.’’ Aan het woord is één van de dochters van de 60-jarige Zierikzeeënaar die na een ongeluk op 4 juli 2011 op de N59 bij Kerkwerve omkwam doordat hij werd aangereden door iemand die veel en veel te hard reed. Mogelijk zelfs 177; op gladde banden.

De man heeft in al die tijd geen medeleven getoond naar de nabestaanden of naar de eveneens 60-jarige man uit Zierikzee die zwaargewond raakte. ,,Hij voelt zich alleen maar zelf slachtoffer’’, zei advocaat-generaal Paul van Hillen dinsdag bij het gerechtshof in Den Bosch. Daar was het hoger beroep dat de 26-jarige verdachte had ingesteld tegen zijn veroordeling tot 1 jaar cel en 5 jaar rijontzegging. ,,Hij heeft geen belang gehecht aan de familie. Er is niets van een spijtbetuiging gekomen.’’

De man zelf was dinsdag niet aanwezig bij het hof. ,,Hij heeft geen boodschap aan wat rechters te zeggen hebben’’, vertaalde de aanklager dat gedrag. Volgens advocaat Alfons Bals was de man in Azerbeidzjan waar hij zou zijn vanwege de behandeling van de wonden die hij overhield aan het ongeval. Bals vroeg het hof de zaak later te behandelen. Dat wilde het hof niet, omdat de man zomaar zonder aankonding was vertrokken, zonder te laten weten wanneer die behandeling klaar is. Bovendien blijkt nergens uit dat de man niet zou kunnen reizen.

Van Hillen eiste mede om die redenen een gevangenisstraf van 16 maanden en 5 jaar rijontzegging. Iets zwaarder dan bij de rechtbank in Middelburg, omdat de man volgens de aanklager ,,ook de indruk wekt niet terug naar Nederland te komen om zijn straf uit te zitten.’’

Ook dat is zwaar voor de familie. De dochter: ,,Voor ons is het een straf dat de veroorzaker nog van alles kan doen. We hebben geen goed gevoel over hem. Hij zou voor en na de uitspraak belemmerd zijn in zijn dagelijkse doen en laten, omdat hij geen auto meer kon rijden. Nou, we hebben genoeg getuigen die hem veelvuldig weer hard hebben zien rijden.’’

Het hof wijst arrest op 1 oktober.