BREDA – Tegen een 47-jarige Tilburger is een celstraf van 3 jaar geëist, omdat hij in een drugslab pmk-glycidezuur in zijn bezit heeft gehad. Dat is een voor criminelen nieuwe stof om pmk mee te maken, één van de hoofdbestanddelen van MDMA, dat in xtc wordt gebruikt. De Tilburger was dinsdag de eerste in Nederland die ervoor moest voorkomen.

Het bezit van pmk-glycidezuur is op zich niet strafbaar. ,,Het is nu hier in Tilburg ontdekt’’, vertelde officier van justitie Neeltje Deerik gisteren. ,,We hopen dat het vanaf nu als verboden geregistreerde stof wordt betiteld.’’

Het zuur is één van de nieuwe stoffen die de laatste tijd opduikt. Criminelen gebruiken vaker nieuwe grondstoffen voor drugs, zodra andere worden verboden. Op die manier wordt Brabant de laatste tijd overspoeld met het vergelijkbare apaan, waar via een eenvoudig proces bmk van wordt gemaakt, het hoofdbestanddeel van amfetamine. Met name in de rechtbank in Den Bosch spelen er zaken over apaan.

Het grote verschil met glycidezuur is echter dat met apaan bmk wordt gemaakt, door de toevoeging van zoutzuur en water. Pmk-glycidezuur bevat al pmk. Dat komt vrij door de toevoeging van stoffen als soda, zoutzuur, water en alcohol, mits je het op de juiste manier verhit.

Justitie kwam de stof nu op het spoor via Estland. De Estse politie had de stof ontdekt in twee vaten die naar Nederland zouden worden gestuurd. Justitie in Estland haalde de stof eruit, verving het met maïsmeel en liet de vaten volgen tot op hun bestemming. Eenmaal in de loods in Tilburg werden bij de politieinval op 21 mei wel sporen gevonden van het zuur. Dat is voor justitie het bewijs dat de Tilburger het al eerder gebruikte voor de productie van MDMA.

De verdachte zelf was dinsdag niet aanwezig in de rechtbank, omdat hij in een andere drugszaak moest voorkomen in België. Hij werd eerder in Nederland ook al eens veroordeeld tot 7 jaar cel en een pluk-ze-vordering van 1,1 miljoen euro. Die heeft hij afbetaald.

De uitspraak is op 15 oktober.