BREDA – Voor het oprollen van een internationaal opererende drugsbende in Tilburg heeft de politie zware middelen gebruikt. Gedurende lange tijd zijn 150 telefoonlijnen getapt en in totaal werd voor 80 tot 90 gigabyte aan gesprekken opgenomen, zo’n 18 dvd’s vol. Die werden onder meer opgenomen in de sportschool van één van de verdachten.

Maandag kwamen tien verdachten, voornamelijk Turkse Tilburgers, voor de eerste keer in het openbaar voor de rechter. Ze worden verdacht van het deelnemen aan een criminele organisatie. Ze werden op 1 oktober gepakt op verdenking van onder meer hennepteelt in zowel Nederland als België, het smokkelen van wiet en 21.000 xtc-pillen naar Duitsland en Turkije en een ripdeal in Tilburg waarbij 6 kilo hennep zou zijn buitgemaakt. Het onderzoek werd gestart naar aanleiding van een mislukte liquidatie bij een flat aan de Kapelmeesterlaan op 11 september 2012. Bij die schietpartij raakte een man van 44 zwaar gewond. De 43-jarige man die verdacht wordt van het leiden van de bende, zou nog twee liquidatiepogingen hebben ondernomen of daartoe opdracht hebben gegeven; onder meer op 6 juli 2012 in Goirle en 22 juni 2012 in Tilburg. De man zat eerder in Turkije al 11 jaar cel uit in verband met een levensdelict, aldus een van zijn medeverdachten.

De politie pakte het onderzoek na het schietpartij groots aan. Inmiddels beslaat het dossier al 23 ordners, 14.000 pagina’s dik; en dan zijn de dvd’s met de stiekem opgenomen gesprekken nog niet eens uitgewerkt. Officier van justitie Lucas van Delft liet weten dat het Openbaar Ministerie de komende twee maanden nog bezig is met het horen van een reeks aan getuigen en verdachten. ,,Nieuwe aanhoudingen sluiten we ook niet uit’’, vertelde hij de rechters. Van Delft wil half april klaar zijn met het dossier.

De verdachten komen 7 maart al weer voor de rechter. Mogelijk komen dan enkele verdachten vrij. Verzoeken van advocaten om ze maandag al vrij te laten wees de rechter bijna allemaal van de hand. Eén verdachte kwam in november al vrij. Vanaf halverwege dit jaar komt er aanvullend onderzoek, naar aanleiding van het einddossier. Een eventuele straf volgt waarschijnlijk niet dit jaar al.