DEN BOSCH – De 32-jarige Duitse neurochirurg probeerde in augustus 2010 zijn 17-jarige slachtoffer wel degelijk bewust te doden toen hij haar in de sloot aan de Hogezoom in Renesse achterliet. Er is dus sprake van een poging tot moord, stelt de advocaat-generaal van het gerechtshof in Den Bosch. Vanwege die overtuiging wil het Openbaar Ministerie (OM) de man nu 6 jaar in de cel hebben.

Die straf eiste advocaat-generaal Peter van Hagen vrijdag bij het gerechtshof in Den Bosch. De rechtbank in Middelburg sprak de man drie jaar geleden vrij nadat de officier van justitie nog 4 jaar jaar eiste voor doodslag. Het OM schetst nu een scenario waarbij de Duitser zijn landgenote aanrandde, dat zijn seksueel gerichte toenadering niet lukte en dat hij haar daarom in een opwelling bewusteloos wurgde. Dat hij haar vervolgens in de sloot legde is dan een poging tot moord; op dat moment was volgens Van Hagen de opwelling wel over.

De vrijspraak gebeurde echter op basis van aannames die niet voldoende bewezen werden. Van Hagen gaat echter nog steeds van deze aannames uit. Het is nog maar de vraag of hij voldoende aannemelijk maakt dat de verdachte de persoon is die op videobeelden te zien is. De beelden die gemaakt zijn op de rotonde van de Vroonweg, de Roelandsweg en de Hogezoom zijn zo onduidelijk dat niet zeker is of degene waarvan Van Hagen zegt dat het de Duitser is, ook daadwerkelijk de verdachte is. De verdediging wijst op de kleuren van de kleding, die zou afwijken.

En wat deed de auto die vlak voor het incident vijf rondjes reed over de rotonde en daarna mogelijk de Hogezoom inreed? Er zijn tal van scenario’s mogelijk waarin de chirurg geen rol speelt, behalve die van te hulp schietende arts.

Advocate Bénédicte Ficq zal op 29 januari haar pleidooi houden. De uitspraak volgt daarna op 12 februari.