DEN BOSCH – Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag de vrijspraak van de Middelburgse rechtbank vernietigd in de zaak rond het 17-jarige bermmeisje van Renesse. De 32-jarige neurochirurg is toch degene die het meisje in augustus 2010 heeft proberen te wurgen en moet daarom 5 jaar de cel in.

Het meisje werd in de berm van een sloot aan de Hogezoom in Renesse gevonden. Ze was bewusteloos en lag met haar neus en mond nog net boven water. Tot woensdag was niet duidelijk wat er nu precies was gebeurd en wie het nu had gedaan. De Duitse arts, die paniekerig bij het meisje stond toen de politie haar op aanwijzen van twee passanten vond, was niet de ‘notarzt’ zoals hij zei, maar de man die het meisje in een gemoedsopwelling heeft proberen te doden.

Hij was vanaf vanaf het benzinestation bij de rotonde met haar meegelopen, toen ze alleen van het centrum naar haar camping liep. Ze maakten een praatje en daar heeft hij mogelijk niet zijn echte naam en woonplaats gezegd. Daarna pakte hij haar beet, is op haar gaan zitten en probeerde haar met zijn handen te wurgen. Toen het meisje bewusteloos raakte, heeft de Duitser haar naar de slootkant gesleept. Niet duidelijk is wat daar precies gebeurde.

De van origine uit IJzendijke afkomstige advocaat Bénédicte Ficq had vrijspraak bepleit, mede omdat het politie-onderzoek in Renesse slecht was uitgevoerd en omdat er andere scenario’s zijn, die haar cliënt vrijpleiten. Het hof wees dat van de hand.

De veroordeling is niet definitief. Ficq overweegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad, zei ze woensdag. ,,Dit arrest is erg teleurstellend.’’