DEN BOSCH – ,,Het kan niet anders dan dat de verdachte de persoon is geweest die de minoxidil in de fles of in het sherryglas heeft gegoten.’’ Het gerechtshof in Den Bosch was dinsdag heel stellig: Galina R. heeft de 60-jarige Ad van de Dool vergiftigd door op 8 maart 2009 haargroeimiddel door zijn likeur te gooien. Het hof legde 7 jaar cel op.

Het is voor de tweede keer in drie weken dat het gerechtshof in Den Bosch een vrijspraak van de rechtbank in Middelburg radicaal naar de prullenbak verwijst. Drie weken geleden veroordeelde het hof een Duitse neurochirurg tot 5 jaar, nadat de rechtbank eerst geen bewijs zag voor de poging tot moord op een 17-jarig Duits meisje in Renesse.

Hoewel altijd is gesproken over de Kattendijkse gifmoord, is van moord geen spraken, zo stelt het gerechtshof. Daarvoor moet er duidelijk sprake zijn van een plan om iemand om het leven te brengen en daar is geen bewijs voor. De vrouw wist niet wat voor spul er in het haargroeimiddel zat en dat dat dodelijk zou zijn. Wel stond er op het flesje, dat ze bij haar aanhouding in haar broekzak had, dat het uitsluitend voor uitwendig gebruik was. In combinatie met de slechte fysieke gesteldheid van Van den Dool en zijn overmatige alcoholgebruik is daardoor het toebrengen van pijn of letsel wel bewezen: mishandeling met de dood tot gevolg.

Advocaat Marco Vermeirssen uit Kattendijke zei meteen na het arrest dat hij in cassatie gaat bij de Hoge Raad. ,,Dit is teleurstellend. Het hof zegt dat het niet anders kan, maar daar ben ik het niet mee eens. Er zijn andere opties.’’ De opties ‘zelfmoord’ en ‘per ongeluk de verkeerde fles gepakt’ sloot het hof echter uit.