BREDA – Advocaten hebben vrijdag bij de rechtbank in Breda geklaagd over de omvang en de vorm van het strafdossier dat het Openbaar Ministerie heeft gemaakt over de Turks-Tilburgse drugsbende. ,,We verzuipen er bijna in’’, zei één van de advocaten.

Het dossier gaat over een drugsbende, waarbij er inmiddels 38 verdachten zijn. Ze werden opgepakt na een grootschalig rechercheonderzoek naar aanleiding van een mislukte liquidatie aan de Kapelmeesterlaan in Tilburg op 11 september 2012. De bende, volgens justitie geleid door een 43-jarige man uit Antwerpen, zou nog twee liquidatiepogingen op haar naam hebben; op 6 juli 2012 in Goirle en 22 juni 2012 in Tilburg.

Het gebeurt niet vaak dat advocaten zo openlijk hun ongenoegen uiten over een strafdossier. Het bestaat inmiddels uit zo ongeveer 70 ordners. Erik Thomas, één van de advocaten in de zaak, rechtte zijn rug: ,,Een rechter in een andere zaak heeft opgedragen de omvang van het dossier te beperken tot een bepaald aantal ordners. Ik stel voor dat u dat ook doet. Het is niet alleen de omvang, maar ik wordt ook gek van alle Turkse namen van verdachten en betrokkenen in het dossier’’

De advocaten klaagden verder over de vorm van het dossier. Sanne Schuurman: ,,Ik zou willen dat het dossier ook digitaal in te zien was’’, doelde hij op het feit dat het strafdossier alleen maar op papier beschikbaar is en niet via de computer. Andere grote dossiers zijn regelmatig ook digitaal te lezen. Dat zorgt voor een betere leesbaarheid. Officier van justitie Lucas van Delft zei echter dat een digitaal dossier nu niet tot de mogelijkheden behoort. ,,Het gaat om 30 feiten, 38 verdachten. En als we te weinig doen, klagen ze daar weer over.’’

Bij de rechtbank moesten vrijdag nog negen verdachten voorkomen. Twee van hen waren al vrij, advocaten vroegen de rechtbank de anderen ook vrij te laten, omdat ze al sinds oktober vastzitten. En omdat er voorlopig geen zicht is op inhoudelijke behandeling van de zaak, omdat onder meer het onderzoek nog loopt en het strafdossier nog groter kan worden. De rechtbank liet er echter maar één gaan. Mogelijk komen anderen 4 juni vrij. Dan moet het dossier klaar zijn en is er weer een tussentijdse zitting.