BREDA – Het Openbaar Ministerie en de verdediging van ruim 20 verdachten in een grote Tilburgse drugszaak willen twee politiechefs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) onder ede horen over afspraken die mogelijk met de criminele getuige Alain S. zijn gemaakt in ruil voor zijn spectaculaire onthullingen.

Volgens de 44-jarige Tilburgse crimineel, die bij de politie talloze Tilburgse wietcriminelen verlinkte, was hem door leden van de CIE een deal aangeboden voor zijn verklaringen. Justitie ontkent dat. Officier van justitie Lucas van Delft: ,,Hij is niets meer of minder dan verdachte. En in de zaken van zijn medeverdachten is hij een getuige.’’

De crimineel kon bij de CIE nog anoniem zijn verhaal doen, maar voor die verklaringen echt bruikbaar waren door justitie moest hij die verklaringen ook nog bij de tactische recherche vertellen, een andere politie-afdeling. Dat gebeurde; nadat volgens de crimineel hem en zijn gezin een veilig leven elders was toegezegd.

Om te weten te komen wat er nu precies bij de CIE is afgesproken, willen Van Delft en de advocaten van de verdachte wietcriminelen twee chefs van de CIE horen. Advocaat Gerwin van Doveren vroeg ook nog om de CIE-medewerkers te horen die daadwerkelijk met de Tilburger spraken, maar het OM wil dat niet. Volgens Van Delft vanwege de veiligheid van de medewerkers zelf en vanwege het beschermen van de werkwijze van de politie-afdeling.

Alain S. vindt dat hij slecht is behandeld en wil zijn verklaringen intrekken.

De rechtbank in Breda besluit op 22 april of en zo ja welke agenten zullen worden verhoord. Omdat het OM en de verdediging allebei vragen om het horen van de chefs, is het aannemlijk dat de rechtbank in elk geval dat verzoek toewijst.

Over 3 weken besluit de rechtbank ook of de officieren van justitie die de zaak in eerste instantie in behandeling hadden, Wilfred Suikerbuijk en Janneke de Smet, moeten worden gehoord over hun rol in het onderzoek. Volgens Van Doveren hebben zij dusdanige fouten gemaakt dat het de vraag is of het Openbaar Ministerie daarmee niet het recht op vervolging heeft verspeeld.