AMSTERDAM – ,,Juridisch leuk, maar voor mij is mijn verhaal doen gewoon belangrijk’’ De 44-jarige criminele spijtoptant Alain S. die in 2012 tientallen Tilburgse wietcriminelen verlinkte is het juridische getouwtrek beu. Hij wil open kaart spelen over de deal die justitie hem zou hebben aangeboden in ruil voor zijn onthullingen.

De rechtbank houdt dat echter tegen, zeiden hij en zijn advocate Marielle van Essen maandag in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp, de zogenaamde Bunker. In februari was afgesproken dat de Tilburger apart zou worden verhoord over die door justitie ontkende afspraak dat hij en zijn gezin een nieuw leven elders in het vooruitzicht zou zijn gesteld.

Mogelijk zijn de verklaringen namelijk onrechtmatig verkregen, omdat hem onmogelijke dingen zijn beloofd. Als dat zo is, zo verwachten advocaten, knalt de hele zaak tegen dik twintig wietverdachten rondom één Tilburgse familie. Die kunnen dan allemaal vrijuit gaan.

De verhoren zouden vorige maand plaatsvinden. De onderzoeksrechter verbood de criminele getuige echter te praten over de periode dat hij officieel ging getuigen; hij mocht alleen verklaren over de tijd dat hij nog anoniem verklaarde bij de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE). ,,Als het bij die beperking blijft, kan hij niet volledig getuigen’’, verduidelijkte Van Essen. ,,Laat hem zijn verhaal over de deal onbeperkt afmaken.’’

Waarom de rechtbank zo rigide een bepaalde periode aftekent is niet helder, dat valt onder het geheim van de raadkamer. De man, die naast getuige ook gewoon verdachte is, zegt dat hij na die eerste periode ook nog contact onderhield met de CIE, omdat die steeds zou vertellen dat hij nog niet genoeg uit de school was geklapt. Van Essen: ,,Het was ook de CIE die zijn onderduikadressen financierde.’’ Ook op het moment dat hij al officeel verklaarde.

Die onderduikadressen zijn nodig, omdat de man nog immer bedreigd wordt. Hij kan door zijn spectaculaire inkijkje nooit meer in Tilburg komen, zonder voor zijn leven te vrezen. Mede daarom werd zijn zaak maandag ook behandeld in de Bunker. Nog altijd verblijft hij op geheime locaties. Zijn vrouw onthulde eerder dat dat op diverse vakantieparken in Nederland is. Op dit moment, zo zei Van Essen maandag, gaat het ,,naar omstandigheden goed’’ met de Tilburger. ,,Hij begrijpt alleen niet waar de rechtbank mee bezig is.’’