TILBURG – Het Openbaar Ministerie heeft mogelijk ontoelaatbaar verklaringen van de 44-jarige Tilburgse crimineel Alain S. verspreid en moet daar onderzoek naar doen. Dat heeft de rechtbank in Breda dinsdag opgedragen.

De crimineel stapte in april 2012 naar de politie en verlinkte daar talloze Tilburgse wietcriminelen. Op basis van die onthullingen werd onder meer in augustus 2012 een grote groep mensen opgepakt rondom één Tilburgse familie. Zij worden verdacht van grootschalige wietteelt en –handel. Het dossier met de verklaringen kwam op de Universiteit van Tilburg terecht. Het vertrouwelijke rapport dat daar werd opgesteld lekte begin dit jaar uit. Overigens schreef ik al in juli vorig jaar over de verklaringen die ik had ingezien.

De rechtbank besloot dinsdag ook om twee chefs van de Criminele Inlichtingen Eenheid van de politie te horen over de verklaringen. Er moet duidelijkheid komen over wat er precies met de crimineel is afgesproken. S. zegt dat hem en zijn gezin een nieuw leven op een andere plek is aangeboden in ruil voor zijn spectaculaire onthullingen. Justitie ontkent dat. Momenteel verblijven de man en zijn gezin op een geheime plek, omdat hij mogelijk bedreigd wordt door de Tilburgse onderwereld.

Ook moet er een deskundige gaan kijken naar 120 uur aan video’s van de verhoren van de man. Bij die video’s is door fouten bij de politie geen geluid opgenomen. De deskundige moet beoordelen of het mogelijk is een liplezer te laten ontcijferen wat er precies allemaal wordt verteld op de tapes. Dat is naar aanleiding van de vraag van de advocaten van de meer dan 20 verdachten om eern liplezer alles te laten vertalen.

De zaak tegen de grote drugsbende zal mogelijk pas in 2016 inhoudelijk kunnen worden behandeld.