DEN BOSCH – De van drugssmokkel verdachte Henk H. kon zijn zaken gewoon regelen via het bezoekuur in het Middelburgse huis van bewaring Torentijd. Die situatie blijkt uit het strafdossier van de 46-jarige Eindhovenaar.

In het dossier staat dat verschillende medeverdachten op bezoek zijn geweest bij de man die volgens het Openbaar Ministerie (OM) een criminele organisatie leidde. Onder die medeverdachten ook de van origine uit Polen afkomstige Mariola P. De 35-jarige vrouw zou als tussenpersoon hebben gefungeerd tussen de vermeende bende van H. en bedrijven in Polen die onder meer apaan konden leveren, één van de belangrijkste grondstoffen voor speed.

In de Middelburgse lik zou H. zelf een verzoek hebben gedaan om op één cel te komen zitten met Gerard van den D. uit Breda. Dat verzoek werd gehonoreerd. De twee zouden ze een grote rol hebben gespeeld bij de chemicaliëntransporten tussen Polen en Nederland, waarbij de politie er in juni één onderschepte met 18,6 kilo speed.

H. wil zelf nog niks zeggen over de verdachtmakingen van het OM. Hij verscheen woensdag in eerste instantie ook niet voor de Bossche rechtbank. De rechter liet hem echter meteen ophalen uit de gevangenis in Arnhem, waar hij nu zit. Daardoor kon de zitting pas drie uur later dan gepland beginnen. Woensdagmiddag beriep H. zich op zwijgrecht en ook als getuige in de zaken tegen medeverdachten zei hij niets. Zelf zei hij dat hij niks kon vertellen, omdat hij het dossier van enkele tientallen ordners nog niet heeft uitgelezen. Dat is nog maar drie weken in zijn bezit.

De drie verdachten horen samen met nog zes verdachten, met name Osse kampers, op 25 augustus een strafeis. Tot die tijd zullen er nog enkele getuigen moeten worden gehoord. Naast H. zit daar ook nog iemand uit Polen bij die namen en rugnummers zou willen noemen. Een eerste poging hem via een videoverbinding te horen mislukte echter.