BREDA – ,,Je moet er niet aan denken dat deze man hier voet aan de grond had gekregen.’’ Met die woorden uitte officier van justitie Lucas van Delft zijn opluchting over het oppakken van de 43-jarige Zekeriya K., vorig jaar in Antwerpen. ,,Dat had niet veel goeds voor Tilburg betekend.’’

Het had niet veel gescheeld of er waren doden gevallen bij zijn aanhouding. Toen het arrestatieteam van de politie K. wilde oppakken, lagen er doorgeladen vuurwapens in het pand waar de mogelijke leider van de drugsbende zich ophield. Waarom K. juist Tilburg als basis zag voor het uitbouwen van zijn imperium, is ook voor Van Delft een vraag.

Momenteel verblijft de permanent in een rolstoel zittende K. in de gevangenis. Justitie denkt dat hij het brein is van een groep met name Turkse Tilburgers. Samen zouden ze een zeer gewelddadige drugsbende hebben gevormd die zich bezighield met im- en export van zowel hennep als heroïne en xtc van en naar vooral Turkije en Duitsland.

K. wordt gelieerd aan een reeks liquidatiepogingen. De Turk zou de opdrachtgever zijn achter drie mislukte liquidaties op 22 juni 2012 in Tilburg, op 6 juli in Goirle en op 11 september weer in Tilburg. Bij die eerste werd Murat Kaya in de nek geschoten. Hij overleefde wonderwel. Niet lang erna zou een handlanger van de bendeleider de zoon of de vrouw van Kaya hebben bezocht en te verstaan hebben gegeven bij de politie toch vooral niets over zijn baas te vertellen.

K. is een bekende man. In Turkije werd hij al eens veroordeeld tot 11 jaar cel vanwege een schietpartij, zo vertelde een medeverdachte. Die straf zat hij uit, maar een straf van 24 jaar niet, zo vertellen betrouwbare bronnen over de man die wordt genoemd in verschillende stukken over de Turkse mafia. K. zou een rol hebben gespeeld bij een liquidatie in opdracht van mafiabaas Sedat Sahin.

Volgens zijn advocaat Louis de Leon is hij helemaal geen partij bij de conflicten en kwamen andere verdachten alleen naar hem, omdat hij kon interveniëren in problemen. ,,Op basis van zijn verleden wordt hij erbij gehaald.’’

—————————————————————–

Bedreigingen binnen Turkse bende

BREDA – Mustafa G. heeft een bijzondere dubbelrol in de megastrafzaak Kapel. De man die op 11 september 2012 in de Kapelmeesterlaan in Tilburg in het hoofd en middenrif werd geschoten, is niet alleen slachtoffer, maar ook verdachte in de grote rechtszaak rondom een mogelijke gewelddadige drugsbende.

De groep zou zich niet alleen met de handel in hennep, heroïne en xtc hebben beziggehouden, maar zich ook hebben schuldig gemaakt aan zware geweldsdelicten, waaronder drie mislukte liquidaties, afpersingen en overvallen.

De schietpartij in de Kapelmeesterlaan, waarnaar het onderzoek is vernoemd, zou als vergelding zijn gebeurd voor een onderschept drugstransport. In april 2012 werd G. gesnapt met 10 kilo heroïne. Na de schietpartij lag Mustafa wekenlang in coma in het ziekenhuis. De verdachte schutter is nog niet opgepakt. Hij zit waarschijnlijk in Turkije. Justitie laat de keuze aan hemzelf: of berechting in Nederland, of in Turkije.

Justitie stelt dat alle verdachten een grote organisatie vormden die zich bezighield met drugs en geweld. Advocaten van de verdachten zeggen dat er helemaal geen sprake is van zoveel samenwerking. Veel verdachten hadden overigens wel een link met elkaar. Advocaat Erik Thomas klaagde dat justitie er per se een hele grote groep van wil maken. ,,Je weet dat deze zaak nu jaren gaat duren, terwijl je mensen vrij makkelijk zou kunnen vervolgen als je puur naar de feiten zou kijken, waarvan één persoon wordt verdacht.’’

Eén van de verdachten in de drugszaak die al vrij is, neemt het op voor bendeleider Zekeriya K.. Die zou er niets mee van doen hebben. ,,Er is niks waar van de beschuldigingen. K. is een lieve man’’, zegt hij. ,,Als je een probleem hebt, helpt hij het oplossen. Altijd. Hij staat erom bekend en geniet tot ver buiten Turkije respect.’’ De verdachte was de gehandicapte K. behulpzaam bij reizen en woonde ook enige tijd bij hem in, in diens appartement in Antwerpen.

Tijdens de rechtszitting werden woensdag na negen maanden wel bijna alle verdachten voorlopig vrijgelaten. De 43-jarige leider blijft wel vast. ,,Ik wil niet dat hij de benen neemt, zodra hij vrijkomt’’, betoogde officier van justitie Lucas van Delft met succes.