OM eist taakstraf voor overtreding voetballer Baardwijk

 

BREDA – ,,De chirurg zei dat ik mijn voet wel had kunnen verliezen. Mijn voet lag gewoon los van mijn been.’’ Aan het woord is een voetballer van Sparta’30 uit Andel. Hij werd op 16 november grof onderuit geschopt door een verdediger van Baardwijk uit Waalwijk. De officier van justitie eiste hierom gisteren 180 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijke celstraf.

De wedstrijd tussen de reserveteams van Sparta en Baardwijk was sowieso al grimmig die dag. Na een strafschop was de wedstrijd al een tijdje gestaakt geweest. Daarna heerste er een opgefokte sfeer. Desondanks werd er gevoetbald en toen een aanvaller richting het doel liep werd die van achteren neergelegd door een verdediger.

Verschillende getuigen, waaronder een clubscheidsrechter van Baardwijk en een grensrechter, zeiden later dat het niet zomaar een tackle was. De verdediger sprong in volle vaart met twee benen gestrekt naar de benen van het slachtoffer. De bal was al een eind voor hem uit gespeeld, dus de verdachte had niet eens meer bij de bal gekund.

De gevolgen waren afschuwelijk. ,,Ik schrok van de foto’s’’, zei de officier van justitie, ,,Zijn enkel had nog het meest weg van een luciferhoutje.’’ De man zat maanden in een rolstoel en liep op krukken. Zijn enkel zal nooit meer helemaal herstellen, zijn kuitbeen is verbrijzeld, enkelbanden gescheurd. Nooit kan de man meer voetballen of hardlopen. Zijn werk als timmerman staat op het spel. Hij doet nu nog steeds vervangend werk.

De verdachte vindt niet dat hij over de schreef ging. ,,Gewoon slechte timing’’, gaf hij aan. Ook ontkent hij dat hij sprong en met twee gestrekte benen vooruit ging. ,,Met één gestrekt been. Van achter, dat wel. Ik was te laat.’’

De officier van justitie vergeleek de overtreding met misschien wel de bekendste overtreding in het betaald voetbal van de afgelopen 20 jaar, die van Rachid Bouaouzan van Sparta Rotterdam op Niels Kokmeijer van Go Ahead Eagles in 2004. Die laatste zou erna ook nooit meer voetballen. Bouaouzan kreeg 6 maanden voorwaardelijk, maar dat was vooral omdat hij door alle media-aandacht ook al was gestraft. De officier wil nu met die 180 uur werkstraf toch ook nog een uit te voeren straf geven.

De officier vind dat er sprake is van het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Advocaat Rob van den Berg van de speler pleitte voor vrijspraak, omdat er geen enkele vorm van opzet in het spel zat.

De verdachte kreeg tijdens de wedstrijd meteen rood en werd later door de tuchtcommissie van de voetbalbond voor 5 maanden geschorst. De rechtbank doet 15 oktober uitspraak.