ROTTERDAM – De 46-jarige Tilburger die in september 2012 werd neergeschoten in de Kapelmeesterlaan, was gisteren niet aanwezig in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Zijn advocaat Casper Jansen liet weten dat zijn cliënt op 20 minuten van de rechtbank zat en op afroep beschikbaar was.

In de Maasstad speelde zich gisteren een nieuw hoodfstuk af in het proces tegen een groep mensen van voornamelijk Tilburgs-Turkse komaf die samen een criminele organisatie zouden hebben gevormd. Volgens justitie hielden de tien zich bezig met drugshandel, afpersing en liquidaties.

De 46-jarige man werd in zijn nek geschoten op het moment dat hij thuiskwam. Wonder boven wonder bleef hij na weken coma in leven. De liquidatiepoging zou zijn beraamd omdat hij een drugstransport verknalde. Voor dat transport wordt hij als verdachte vervolgd.

Tijdens de vorige zittingen was hij ook al niet aanwezig. Ingewijden vertellen dat hij wordt bedreigd en doodsbang is voor nieuwe represailles. Dat is één van de redenen om de rechtszaak in Rotterdam te behandelen in plaats van in Breda. Ook andere verdachten zijn bang voor de wraak van hoofdverdachte Zekeriya K.

Dat zou een zware crimineel zijn met contacten tot in de hoogste kringen in Turkije. K. zou zelfs toegang hebben tot mensen rond president Tayyip Erdogan, zo blijkt uit stukken in het strafdossier.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de hoofdverdachte de opdrachtgever voor drie mislukte liquidaties die elkaar in 2012 razendsnel opvolgden. Er is het OM veel aan gelegen om hem voorgoed van de straat te houden. ,,Je moet er niet aan denken dat deze man echt voet aan de grond had gekregen in Tilburg’’, zei officier van justitie Lucas van Delft over Zekeriya K. Mocht er genoeg bewijs zijn, dan is een levenslange gevangenisstraf niet ondenkbaar.