BREDA – De twee verdachten Eduward F. en François van V. die verdacht zijn van de moord op de Belg Jelle Leemans zijn vrij. Hun advocaten Henk van Asselt en Barry van de Luijtgaarden keken verbaasd op toen ze vrijdagochtend in de rechtbank in Breda het bericht te horen kregen. Volgens het Openbaar Ministerie is er niet genoeg bewijs om ze nog langer vast te houden.

De vrijlating, na 3 maanden, komt op een saillant moment. Eigenlijk zouden de twee maandag voor het eerst voor de rechter moeten verschijnen in een openbare zitting in het gerechtsgebouw van Breda, terwijl ze al die tijd met niemand behalve hun advocaten contact mochten hebben. De zaak is moeilijk voor het Openbaar Ministerie, omdat de Belg sinds 21 november vorig jaar eigenlijk alleen maar vermist is. Een lijk is nooit gevonden, maar toch gaat justitie uit van moord.

De politie heeft al meermalen het publiek om info gevraagd over de verdwijning van de Belg, vermoedelijk een drugshandelaar die in en om Roosendaal zaken deed. De twee verdachten werden in september door de politie aangehouden en opgesloten, maar stonden vrijdag met hun weekendtas weer buiten. De geplande zitting van maandag is afgeblazen.

De vermissing of de moord van Leemans staat niet op zichzelf. De politie is heel druk aan het rechercheren naar alles wat zich de afgelopen tijd heeft afgespeeld in West-Brabant. Ook de moord op John Wassink, op 28 juli, zou verband houden met deze zaak. F. is in elk geval een belangrijke getuige zijn in die zaak, maar in criminele kringen wordt ook gezegd dat hij degene is die Wassink liquideerde.

Het lichaam van Wassink werd in plastic gewikkeld gevonden in het Markkanaal bij de Terheijdense Brug in Teteringen. Andersom wordt ook weer beweerd dat Wassink achter de moord op Leemans zou zitten. F. was een zakenpartner van Wassink in zijn autohandel aan Het Spectrum in Roosendaal. Die autohandel zou een dekmantel zijn geweest voor een groot wietimperium.

Advocaat Barry van de Luijtgaarden van Van V. was vrijdag na de eerste verbazing over het moment van de vrijlating bijzonder in zijn sas. ,,Dit is een meer dan terechte beslissing’’, zei hij, terwijl puur toevallig advocaat Henk van Asselt van hoofdverdachte Eduward F. ook langsliep in de rechtbank. ,,F. komt ook vrij’’, zei Van Asselt, schijnbaar al even verbaasd. Volgens Van Asselt is er geen bewijs dat de twee betrokken zijn bij de vermissing of de moord van Leemans. ,,Onze cliënten hebben verder ook niets verteld tegen de politie. Ze beriepen zich op hun zwijgrecht.’’