OOSTERHOUT – Een agent die op 25 november vorig jaar in Oosterhout betrokken was bij een aanhouding op de Weststadweg, schoot acht keer op de auto van de wegrijdende verdachte. De kogels vlogen daarbij door het portier en door het geblindeerde raam van de Mercedes.

Dat blijkt uit stukken die BN De Stem heeft ingezien. De agent wordt, samen met twee collega’s die vorig jaar betrokken waren bij een schietincident in Tilburg, vervolgd door het Openbaar Ministerie in Breda. De ‘Oosterhoutse’ agent wordt poging tot doodslag ten laste gelegd, maar woordvoerster Martine Pilaar van het OM wil dat niet bevestigen. Wel is duidelijk dat de officier van justitie ‘noodweer’ uitsluit. In een begeleidend stuk schrijft hoofdofficier (plv) mr. Alexander van Dam: ‘Ik ben van oordeel dat door acht keer te schieten op de wegrijdende Mercedes, de grenzen van noodzakelijke verdediging dermate zijn overschreden dat er ook geen sprake is van noodweerexces.’

Uit de stukken blijkt ook dat de betrokken agent aanvankelijk heeft verklaard dat hij schoot op de inmiddels wegrijdende auto, nadat hij was weggesprongen. In tweede instantie verklaarde hij dat hij al schoot toen de verdachte nog op hem inreed. De advocaat van de verdachte, mr. Robert de Pater: „Je hoort tegenwoordig zo vaak dat je een agent op z’n woord moet geloven. In deze zaak zegt hij eerst dat hij naast de auto stond en daarna dat hij ervoor stond en in eerste instantie zegt hij dat hij wegsprong en schoot en daarna draait hij dat weer om.”

Aan het incident op de Weststadweg ging een achtervolging vooraf. De agenten wilden de bestuurder in Den Hout aanhouden, omdat zij de man herkenden die nog voor een bedrag van rond de 15.000 euro aan boetes had open staan.

Op de Weststadweg konden de agenten de man klemrijden. Toen ze de man waren genaderd sloegen de agenten met hun dienstwapen op de ruiten van de auto van de man. De ramen braken niet en toen de agent naar de auto liep om een lifehammer te halen, gaf de bestuurder gas. Zijn collega verklaarde dat hij daarop éénmaal schoot, in de linkerachterband van de Mercedes. Volgens de hoofdofficier van justitie was dat volgens de regels.

De vervolgde agent heeft niet verklaard dat hij acht keer schoot, maar enkel en alleen dat hij schoot. Uit het technisch onderzoek, dat direct op de dag van het incident plaatsvond, is gebleken dat de agent zijn pistool leegschoot. Het onderzoek duurde volgens getuigen uren, wat erop duidt dat de recherche het schietincident meteen al zeer ernstig nam.

De automobilist heeft verklaard dat hij niet had mogen wegrijden, maar dat hij in paniek raakte, toen de agenten tegen de ramen van zijn auto sloegen. Ook hij wordt vervolgd voor poging tot doodslag.

In het dossier zitten foto’s van alle kogelinslagen. Voor advocaat mr. Robert de Pater geeft dat de ernst van het incident weer. „Toen hij daardoor uiteindelijk te voet wegvluchtte het weiland in, gooide die agent nog een lifehammer tegen zijn rug. Raak. Je moet er niet aan denken dat die iets hoger terecht komt.’’

De Pater is verontwaardigd over de reactie van politiechef Hans Vissers, gisteren in deze krant. ,,Met de uitspraak dat hij het niet kan verteren dat agenten worden vervolgd voor zo’n zwaar feit wekt hij de illusie dat agenten boven de wet staan’’, zegt hij.

Vissers betreurt het dat het OM agenten vervolgd als waren zij echte criminelen. Woordvoerster Enny de Wit van de politie Zeeland-West-Brabant laat weten dat er verder niet wordt ingegaan op de feiten en omstandigheden van de schietpartij. Ook het OM wil verder niet reageren. Het is nog niet bekend wanneer de agent en de automobilist voor de rechter moeten verschijnen.

Dat er in één klap drie agenten van dezelfde eenheid worden vervolgd voor onterecht schieten, is zeer uitzonderlijk. Politiemensen mogen alleen schieten als er mensen in gevaar worden gebracht. Zowel in Oosterhout als in Tilburg zou dat niet het geval zijn geweest. De automobilist in Tilburg, die hennep zou hebben vervoerd, raakte bij het schietincident zwaargewond.