BREDA – Verdachte Goran K., die betrokkenheid bij de moord op Gintas Macioni in Huijbergen heeft bekend, komt volgende week naar Nederland. Hij zit een gevangenisstraf uit in Duitsland, maar wordt tijdelijk uitgeleverd, liet officier van jusitie Eveline Smale gisteren weten in de rechtbank in Breda.

K. is de enige van de vier verdachten die nu vast zitten die zijn rol heeft bekend. Hij liet zich in de Duitse lik ontvallen dat hij betrokken was geweest. Sterker: hij heeft bij de politie ook laten weten wie wat deed met betrekking tot de moord op de Litouwer. Op basis van die woorden werden 7 oktober de andere drie verdachten opgepakt.

Tijdens een politie-actie op 27 februari werd de vermoedelijke opdrachtgever Miloud B. opgepakt, maar er was te weinig bewijs om hem daarvoor in de gevangenis te houden, vond de rechtbank in Breda . Het OM ging nog wel in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch, maar die was het vorige week eens met de rechtbank. B. zit nog wel vast op verdenking van drugshandel.

Dat laatste zou ook de aanleiding zijn geweest van de moord op Macionis, 22 februari vorig jaar voor zijn huis in Huijbergen. B. zou na een drugsruzie de moord hebben uitbesteed aan een zogenaamde Balkanbende, die de klus voor 6 kilo amfetamine en 50.000 euro aannam.

Advocaten van de drie verdachten die al in Nederland vast zitten, vroegen de rechtbank gisteren nog wel om hun cliënten vrij te laten. De rechtbank besloot echter dat daarvan nog geen sprake kan zijn.

De zaak wordt op 11 juni voortgezet, maar de inhoudelijke behandeling zal nog lang op zich laten wachten.