BREDA – ,,Ik moest dag en nacht werken om mijn schulden af te betalen. Tegen mijn ouders durfde ik niets te zeggen, dus ik loog tegen ze over wat ik deed.’’ Aan het woord is Joyce, één van de slachtoffers van de West-Brabantse bende die jongeren dwong telefoonabonnementen af te sluiten, zodat zij de telefoontjes konden innemen en verkopen.

In totaal 23 jongeren werden op die manier afgeperst. Ze werden in een auto gelokt en daar bedreigd met onder meer een gummiknuppel. Ze moeten soms drie dagen lang met hun afpersers mee en in verschillende winkels in verschillende steden diverse dure gsm-abonnementen afsluiten. Sommigen sloten zelfs 7 abonnementen af.

,,Ik hoor af en toe iets leuks te kunnen kopen’’, schreef Lars in zijn slachtofferverklaring. Die werd gisteren voorgelezen. ,,Ik kan alleen niks leuks meer kopen door de schuld die ik moet terugbetalen.’’

Ook sociaal raakten slachtoffers in een isolement. Joyce schreef dat ze vriendinnen was verloren. ,,Ik had geen tijd meer voor een sociaal leven.’’ ,,Ik verloor bijna al mijn vrienden’’, schrijft ook Joppe. ,,Als ik het idee heb iemand me kwaad wil doen, dan vliegt mijn hart me nog steeds naar de keel.’’

Gisteren kwam naar voren hoeveel schulden de slachtoffers hebben gemaakt. In totaal wordt er voor ongeveer 50.000 euro aan schadevergoeding gevraagd door de slachtoffers. Een vader van één van de slachtoffers die gisteren in de rechtszaal aanwezig was, schudde het hoofd. ,,Dit zijn lang niet alle kosten die zijn gemaakt. Als je verschillende abonnementen moet terugbetalen, maak je meer schulden dan soms maar een paar honderd euro.’’

In Breda verscheen de ‘tweede man’ van de bende voor de rechter, de 20-jarige Bredanaar M.S., samen met J. van der K. uit Ulvenhout (21). S. wordt gezien als het hulpje van hoofdverdachte I.T. uit Etten-Leur. Maar ook hij is slachtoffer, vertelde S.. Ook S. zou volgens hem en zijn advocaat Henk van Asselt door T. zijn afgeperst. ,,Menno is ook mishandeld en raakte getraumatiseerd’’, zei Van Asselt.

,,Waarom stap je er dan niet uit?’’, vroeg de rechter herhaaldelijk aan S. Maar hij kon het niet. ,,Ik werd bedreigd. Dat kon echt niet. Ik had geen poot om op te staan om nee te zeggen.’’ Ook medeverdachte Van der K. werd zelf slachtoffer, zei zijn advocaat Peter Schouten: ,,Hij moest zelf eerst ook 10 abonnementen afsluiten.’’

Tegen M.S. en J. van der K. werd alleen nog een voorwaardelijke celstraf geëist, inclusief een werkstraf en verplichte behandeling aan hun persoonlijkheidsproblemen. Beiden zijn volgens psychologen kwetsbaar en sterk verminderd toerekeningsvatbaar.

Uitspraak 23 juli. I.T. verschijnt pas vandaag voor de rechter.